De absolute topper van Terracruda. Kan zich zonder meer meten met de mooiste Brunello’s. Je ruikt en proeft de combinatie van bloemrijke tonen van violen, rozen, blauwe regen en fruitige en kruidige tonen van rijp rood fruit, kersen, rode bessen, bramen, aardbei, pruimen en Marasca kersen. Houtrijping 12 tot 18 maanden op nieuwe Franse een vaten, daarna 12 tot 18 maanden op fles. Over een paar jaar op zijn top!
Druivenras: Aleatico (voorheen Vernaccia di Pergola)
Wijngaard: Wijngaard Ortaia
Leeftijd wijnstokken: gemiddeld 10 jaar
Oogstmethode: met de hand geoogste druiven in kleine kratten
Bodem: zand / leem
Vinificatie: Selectie van de druiven tijdens de oogst en op een triltafel en een sorteertafel op het wijndomein. Thermo-gecontroleerde fermentatie in roestvrij staal met een lange maceratie periode van meer dan twintig dagen en “pigeage” (onderdompelen van de “hoed”)
Rijping op vat: deze wijn blijft 12 tot 18 maanden in nieuwe Franse eiken vaten in contact met de droesem (‘sur lie’)
Rijping op fles: 12 tot 18 maanden in de fles
Alcohol percentage: 14,5% - 15%
Serveertemperatuur: 18°C / 20°C
Proefnotities
Een robijnrode kleur met licht granaatrode tinten. Intens, vrij complex en onderscheidend aan de neus, met bloemrijke tonen van violen, rozen, blauwe regen en fruitige en kruidige tonen van rijp rood fruit, kersen, rode bessen, bramen, aardbei, pruimen en Marasca kersen. Kruidig, lekker warm, etherisch, zwarte peper, kruidnagel, kaneel, tabak, cacao en leer. In de mond: hard (aangename tannines, fris, heel lekker) en zacht (droog en warm) evenwichtig, intens en persistent, waar alle fruitige, kruidige, bloemige, geroosterde en etherische onderdelen de juiste ruimte krijgen.
ijn-spijs combinaties
Hoofdgerecht: Gevogelte met truffel