Ara Murata - Passito; zoete dessertwijn van overrijpe druiven
Deze dessertwijn is een zogenaamde Passito. De witte druiven liggen eerst gedurende een paar maanden te drogen op matten van stro. Daarna wordt de gehele wijn 36 maanden in gebruikte Franse eiken vaten “sur lie” gerijpt. Veel geur met tonen van gedroogde vruchten, abrikoos, gekonfijt fruit, sinaasappel, ananas, vanille, glazuur, honing, amandel en karamel. Past perfect bij gele vruchten desserts en bij blauwe kazen.
Druivenras: Bianchello, oude kloon van Trebbiano
Oogst methode: De druiven worden gedurende 5 tot 6 maanden gedroogd op houten rekken met riet.
Bodem: klei-kalksteen
Vinificatie: Zachte persing van de gehele tros. Koude, statische bezinking van most. Temperatuur-gecontroleerde gisting in roestvrij staal.
Rijping op vat: De gehele wijn is gerijpt in gebruikte Franse eiken vaten “sur lie” gedurende 36 maanden.
Rijping op fles: 6 tot 8 maanden in de fles voordat ze op de markt worden gebracht
Alcohol percentage: 14% - 14,5%
Serveertemperatuur: 16°C - 20°C
Proefnotities
Goudgeel, glanzend en intens van kleur. Veel geur met tonen van gedroogde vruchten, abrikoos, gekonfijt fruit, sinaasappel, ananas, vanille, glazuur, honing, amandel en karamel. Zoet, fris, intens en lang aanhoudend in de mond.
Wijn-spijs combinatie
Marsepein cake