Import en verkoop van kwaliteitswijnen van Cantina Terracruda uit Fratterosa - Le Marche, Italie
0
Winkelwagen
€ 0,00
La Cantina
La Cantina
De families
De families
De wijnkelder
De wijnkelder
De oenoloog
De oenoloog

Cantina Terracruda

Stel je een omgeving voor waarbij de kleuren van de heuvels intens zijn en door de jaargetijden heen steeds weer veranderen, waarbij je ogen en geest verdwalen in een eindeloos landschap van heuvels en een kalme en rustige zee.  

Het wijnhuis Terracruda heeft haar wortels in dit magische land, in een dorp met de naam Fratte Rosa. Een klein dorpje op de top van een heuvel, op de grens tussen de twee provincies Pesaro-Urbino en Ancona, in de regio Le Marche. 

Hier is het mogelijk om alle drie DOC labels van de provincie Pesaro-Urbino te produceren, dat wil zeggen de Bianchello del Metauro, de Colli Pesaresi Sangiovese en de Pergola Aleatico. 

Terracruda heeft ervoor gekozen om alleen hoge kwaliteit wijn van inheemse druiven te maken en is daarbij ook de oude lokale druivensoorten, die bijna volledig verdwenen waren, gaan terugwinnen. 

Bij de aanplant van de wijngaarden zijn methodes met een lage milieu-impact gebruikt. De wijnstokken worden nauwkeurig geselecteerd. De druiventrossen worden met de hand geoogst met kennis en respect voor het land en zijn kostbare vrucht, de druif, om de consument te laten proeven van het beste dat de traditie te bieden heeft. 

Cantina Terracruda heeft een recente oorsprong, maar is geïnspireerd door een eeuwenoude passie. Het wijnhuis is gestart door drie partners met een goed zakelijk instinct, gemotiveerd door de grote mogelijkheden van een gebied waar de wijnproductie voornamelijk werd beheerst door kleine familiebedrijven. 

Zonder de traditie te vergeten en met een toekomstgerichte aanpak, begonnen ze in 2000 met de aankoop van meer dan 20 hectare wijngaarden, waarvan 10 reeds met inheemse soorten waren aangeplant, terwijl de overige 10 werden herplant met lokale variëteiten; in het bijzonder de Aleatico, die wordt gebruikt voor de productie van de Pergola DOC wijn.

Het wijnhuis Terracruda heeft in de provincie Pesaro en Urbino meerdere hectaren heuvelachtig terrein. Nu wordt op zo’n 30 hectare overwegend Bianchello del Metauro Doc, Doc Pergola Rosso en Sangiovese dei Colli Pesaresi Doc geproduceerd.

Sinds 2007 heeft 80% van de productie een gecontroleerde oorsprongsbenaming ("DOC" in het Italiaans). Om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren, werden de oude met Bianchello wijnstokken beplante wijngaarden verder opgewaardeerd naar een plantdichtheid van 5000 planten per hectare. Nieuw geplante wijngaarden hebben een plantdichtheid van meer dan 5.000 planten per hectare. Zo worden de hoeveelheden onder controle gehouden ten behoeve van de kwaliteit van het eindproduct.

De methoden die worden gebruikt voor de verzorging van de wijngaarden hebben een lage milieu-impact. Het toegepaste principe is dat van de "Opti dosis", de optimale dosis van de behandeling die het mogelijk maakt om de impact op de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Het wijnhuis heeft ook een project - op de korte termijn uit te voeren - voor de omzetting van een deel van haar  productie naar biologische landbouw.

De oogst wordt alleen en uitsluitend uitgevoerd met de hand door een vaste groep medewerkers, vanaf het midden van augustus tot oktober en bestaat uit meerdere fasen. Deze variëren afhankelijk van het seizoen, aangezien elk type wijn in elk oogstjaar zijn eigen ideale mate van rijpheid van de druiven moet hebben.

Het bedrijf kenmerkt zich door continue innovatie en onderzoek door prominente wetenschappers. Onder leiding van oenoloog Giancarlo Soverchia wordt in samenwerking met de Universiteit van Ancona het project "Oude edele druivensoorten" uitgevoerd, voor het doen herleven van de plaatselijke druivenrassen die volledig dreigden te verdwijnen. Deze druivenrassen werden zorgvuldig geselecteerd, herplant en verwerkt tot mono-cepages, zoals de wijnsoorten IGT Marche Bianco Incrocio Bruni 54, Garofanata en Famoso.

Over ons

Wij zijn wijnliefhebbers met een wijngaard bij het Middeleeuwse dorpje Fratterosa, gelegen op een hoogte van 400 meter in de heuvels van Le Marche in midden Italie. Onze wijngaard wordt bewerkt door Cantina Terracruda, die sinds 2006 een breed palet aan kwaliteitswijnen maakt van locale druivensoorten.

Contactgegevens

Jobert Koomans
Gedempte Raamgracht 65
2011 WH Haarlem
jobert@marielisewijnen.nl

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief BTW

Powered by CCV Shop software webshop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.